Det store punktum

/ april 18, 2020/ Blog: Verden ifølge Vesterberg

Min gode journalistkollega kollega Majbritt Lacuhr bad mig medvirke i en artikel om sorgen når vores forældre dør, og oprydningen bagefter. At sætte det sidste punktum. Og rydde sine forældres hjem og sortere i sin families historie. Det ville jeg gerne. Ikke så meget for at fortælle min personlige historie, men mest for at give et par gode råd videre til andre i samme situation. Artiklen blev trykt i Alt for damerne, og interviewet sluttede sådan her:

“- Et klogt menneske, som jeg ikke husker navnet på, har engang sagt noget meget fint om døden:
”Der findes tre slags død. Den første død er, når hjertet holder op med at slå. Den anden, når vi bliver lagt i graven, og den tredje … den tredje er det øjeblik i fremtiden, hvor nogen udtaler dit navn for sidste gang”.
Det, synes jeg, er meget rigtigt og smukt. og hvis det er sandt, vil mine forældre være i live længe endnu. Eller i hvert fald så længe, jeg er her.”

Sådan har jeg det stadig.

4 gode råd om oprydning efter et dødsbo

  1. Giv dig rigtig god tid. Det er en proces, der tager tid og kræfter. Man skal have lov til at dvæle lidt ved det hele og tage stilling til tingene i ro og mag. Det er ikke kun praktisk arbejde. Det er også den første del af en meget lang sorgbearbejdning.
  2. Del det op i små bidder. Pak alt det ned, som du er i tvivl om eller ikke har overskud til at gå igennem, og gem det til en dag, hvor du har tid og kræfter til det. Lej eventuelt et lagerlokale og få det opmagasineret.
  3. Smid kun de ting ud, du er HELT hundrede procent sikker på ikke har affektionsværdi for dig selv eller andre. Når først det er smidt ud, får du det aldrig igen!
  4. Det er en daglig glæde at gense bordskånere, vaser og håndklæder, der har været i familiens eje og huske alle historierne bag dem.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*
*