Fejl er også vejen til succes

/ februar 8, 2016/ Blog: Verden ifølge Vesterberg

De fleste mennesker er bange for fejl. Vi gør alt for ikke at begå dem, og når vi alligevel kommer til at lave en fejl, prøver vi måske at skjule den. Eller ihvertfald håbe på, at ingen opdager, at det er os, der har lavet den.

 

I nogle miljøer er fejl ikke forkerte, men en naturlig og grundliggende del af al skabelse. Det gælder for eksempel indenfor musikken. Man er nødt til at lege med musikken og prøve sig frem., og det kræver at man tør begå en fejl. Under en af mine samtaler med jazzmusikeren Niels Lan Doky i forbindelse med vores samarbejdet om bogen Improvisation – i musikken, på arbejdet og i livet, sagde han:

“Indenfor jazzmusik er en fejl slet ikke en fejl. Det er bare et skridt på vejen mod musikken.”

Det satte en masse tanker i gang om fejl. Hvorfor er vi egentlig så bange for at begå dem  – og hvad er konsekvensen af det? Frygten for at begå fejl er jo ikke bare anstrengende at slæbe rundt på. Den kan også forhindre os i at kaste ud i noget, før vi er stensikre på, at vi mestrer det til perfektion og aldrig ALDRIG kommer vil fejle. Og så kommer man jo aldrig rigtig videre.

Derfor har jeg skrevet en artikel om det. Ledelsesrådgiver og forfatter Christian Ørsted ved meget om fejl. Både fordi han selv har begået dem, men også fordi han har undersøgt, hvad frygten for fejl, kan betyde. Derfor har jeg fornyligt interviewet ham til en artikel i magasinet Psykologi. Han sagde bl.a. at frygten for at begå fejl er størst i arbejdslivet.

– I Danmark vil vi så gerne fremstå som kompetente og succesfulde mennesker. Vi forbinder fejl med manglende kompetencer, og derfor bliver det skamfuldt ikke at have succes med sitarbejdsliv. Har man ikke succes, ser vi det som et bevis på. at man ikke er dygtig nok, men det er faktisk forkert. Dårlige resultater eller fejl er meget ofte den læring, der er nødvendig for at få de virkelig gode resultater, fortæller Christian Ørsted,  forfatter til bestselleren Livsfarlig Ledelse og ledelsesrådgiver.

Istedet for at krølle os sammen af skam og smide os selv ned i papirkurven, bør vi faktisk gøre en dyd ud af vores fejl. Eller ihvertfald evnen til at tale om dem. Det har nogle af verdens største virksomheder og organisationer gjort. Rumfartsinstitutionen NASA arbejdede til at begynde med altid under mottoet ’Failure is not an option’. Indtil den dag rumfærgen Challenger eksploderede 73 sekunder efter opsendelsen, og syv astronauter mistede livet.

 – De fandt ud af, at mottoet ikke forhindrede fejl. Det forhindrede noget meget vigtigere, nemlig at man turde tale om fejl eller give udtryk for tvivl.(…) I dag siger man ikke ’failure is not an op tion’ i NASA. I dag er den tankegang fuldstændig bandlyst i NASA. Man ved, at de store katastrofer er sket som en konsekvens af flere fejl, der kunne være undgået, hvis bare en eneste havde rejst sig op og sagt: »Jeg tror, vi har et problem,« siger Christian Ørsted.

Her fortæller  han mere om fejl – og hvorfor vi ikke skal være så bange for at begå dem:
Begå fejl – vejen til succes (pdf-fil)

Artiklen blev trykt i magasinet Psykologi, januar 2016.
P.S.: Skulle du falde over en fejl i denne tekst, så er det… med vilje.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*
*