Mentormødet 7: God halalferie

/ juli 1, 2013/ Blog: Verden ifølge Vesterberg, Mentormødet

I dag rejser Den Libanesiske Frisør på ferie. Er der nogen, der har fortjent en ferie, er det hende og hendes familie. Salon Ghina har åben seks dage om ugen fra mandag til fredag fra kl. 10.00 – ca. 19.00. Og hver lørdag fra 10.00 – 16.00. Som Ghinas mentor arbejder jeg selvfølgelig på at få dem til at blive lige så dovne som mig. Eller i hvert fald holde lidt fri, så de ikke kommer hjem kl. 20.00 hver aften.  Det går ikke så godt. Det kræver hårdt arbejde at få etableret salonen og en fast kundekreds. Og det ved parret godt.

Det ved deres døtre også. Den Libanesiske Frisør har tre døtre, der skiftes til at arbejde i salonen. Pigerne kører forbi butikken hver dag på vej hjem fra skole og hjælper til med at feje, tage telefonen, vaske hår eller oversætte, hvis forældrene ikke kan huske ordene på dansk. Pigerne ved godt, at de fleste af deres skolekammeratter ikke har den slags forpligtelser, men for dem er det naturligt at hjælpe til, når nu forældrene er selvstændige. De tre piger er med til at skabe den hyggelige stemning i salonen. De smiler meget og er måske verdens sødeste piger.

Jeg lærer også meget af dem. Jeg har for eksempel lært en del om Rhiannnas forhold til Chris Brown. Jeg har også lært, at helt unge piger godt kan have et afklaret og bevidst forhold til deres tro. Og meget klare holdninger til den måde de gerne vil leve deres liv på. Endda uden at fordømme andres.

Nu er hele familien så på vej til Tyrkiet på ferie. “Og vi skal bo på et halalhotel,” fortalte en af pigerne og så meget glad ud. Den slags har nemlig swimmingpools med seperate afdelinger for kvinder, og det betyder, at pigerne kan bade uden at skulle trække i en heldragt. En såkaldt burkini. De kan bade i almindeligt badetøj, og det glæder de sig rigtigt meget til. Det forstår jeg egentlig godt. Når jeg tænker på, hvor hårdt, vi kæmpede som børn for at skifte badetøj på stranden UDEN at tabe håndklædet. Og hvor mange akrobatiske øvelser, der skulle til for at få lirket sig ind og ud af tøjet uden at nogen så noget, kan jeg slet ikke forestille mig, hvad det kræver at komme ind og ud af sådan en her:

..

..


Jeg har aldrig tænkt på at muslimer ikke bare kan tage med Spies på charterrejse eller booke et værelse på et hvilket som helst hotel. Det kan de sikkert også, men selvfølgelig har en muslimsk familie særlige behov og derfor er halalturismen gennem de senere år blevet et populært tilbud for muslimer. Kødet er halalkød. Der er bedetæpper på værelset og et kompas, så gæsterne ved, hvor Mekka befinder sig og hotellet følger de muslimske højtider. Kvinderne kan føle sig trygge og mændene kan slappe af fordi de kan være sikre på, at de er det. Og så er hotelbaren uden alkohol. For en troende muslimsk familie er fulde turister ikke det allermest hyggelige ferieselskab.

Jeg er glad for at familien ikke har valgt en rejse til Sunny Beach i Bulgarien. Eller Pattaya i Thailand. Den kulturforskel ville jeg have svært ved at forklare. Det er faktisk lige før, jeg selv vælger et halalhotel næste gang. Om ikke andet så bare for at få lov til at at bruge ordet.  Så er jeg ikke bare en halalhippie. Jeg er også halalturist.

Rigtig god halalferie.

Iøvrigt: Vil du vide, når der er nyt på bloggen  – så tilmeld dig oppe i højre hjørne.

4 kommentarer

  1. Hvor er det skøn læsning, Heidi. Du styrer for vildt. God vinkel. Spændende læsning.

  2. Halløj Deidiiiie, god læsning og ret interessant, hvad du lærer i mødet med din libanesiske frisør – kom til at spekulere på, om der ikke kunne være penge, eller i hvert fald et integrationsprojekt i at lave et blad for/med udenlandske kvinder i DK. Kan være det allerede findes…? Mon vi andre efterhånden også gør os bedre i en burkini?

    1. Tak kære Gyldne. Og ja.. Fandt også ud af, at Nigella allerede er gået over til Burkini. Sikkert også meget nemmere at blive burkini klar på fire uger… som man siger i damebladene. http://fashion.telegraph.co.uk/news-features/TMG8459306/Nigellas-Burkini-fails-to-get-the-fashion-seal-of-approval.html

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*
*