Hønserøv eller smilerynker?

/ august 14, 2015/ Blog: Verden ifølge Vesterberg

Har du det ansigt, du fortjener?

Der kommer et tidspunkt i enhver kvindes liv, hvor hun må se sandheden i øjnene. Også den om hendes alder. For mig er det tidspunkt lige kommet. Jeg ved selvfølgelig godt, hvornår jeg er født, og at jeg ikke er 35 år længere (host -host). Men at ANDRE også kan se det, kom alligevel som en overraskelse. En noget ubehagelig en.

Afsløringen kom på en pressetur med en gruppe nordiske for kolleger for nogle år siden. Vi kendte ikke hinanden i forvejen og efter to dage i hinandens selskab nåede vi frem til den den klassiske gættekonkurrence: „Hvor gammel er du så?“. En leg, der af indlysende årsager ikke er så sjov, som den har været. Slet ikke når den anden kvinde i selskabet er 26 år og iført utrolig stram hud. Helt uden folder, streger og buler.
Jeg plejer at komme igennem den slags konkurrencer med et stærkt tilfredsstillende resultat. Jeg bliver som regel tippet til at være 3 – 5 år yngre, end jeg er og afsløringen af min alder kan vække stor og meget flatterende forbløffelse. Denne gang stirrede dommeren direkte på mit ansigt og besluttede sig foruroligende hurtigt for et tal. Ovenikøbet for det rigtige!! Hvad pokker bilder sådan en snothvalp sig ind?

Først blev jeg mindst lige så stram i betrækket som den 26-årige. Efter et par dages traumebearbejdning fandt jeg fred med det. Ok så. Jeg ligner en på min egen alder. Det må jo jeg prøve at leve med. Beklagede mig kun en lillebitte smule til en kollega, der altid giver mig et visdomsord eller to med vejen. Denne gang sagde hun:

“Når du er 20 år, har du det ansigt, Gud har givet dig. Når du er 50 år, har du det ansigt, du fortjener…”

Det skulle efter sigende være noget Coco Chanel engang har sagt. Andre mener, det er Abraham Lincoln og sætningen optræder i mange forskellige versioner og sammenhænge. Det er også ligemeget, hvem der har sagt det. Sandt er det i hvert fald. Det liv, vi har levet, sætter sine spor. De oplevelser, tanker og erfaringer vi har, sætter sig lige i fjæset og gør ansigtet til et spejl. Et spejl af både det ydre og det indre liv, vi har levet.

Hvis man skulle være så heldig, at bive 100 år, ville man da godt fejre den sådan her...

Hvis man skulle være så heldig, at bive 100 år, ville man da godt fejre den sådan her…

Siden den dag har jeg læst ansigter. Alle mulige ansigter, alle mulige steder. I bussen, på gaden og i fjernsynet. Det er næsten ligesom at læse aviser og heller ikke altid de mest opmuntrende historier, man læser. Der går mange dybe og bekymrede furer rundt ude i verden. En masse hængefjæs og hønserøvsmunde. Af og til kommer et rynket rosinfjæs forbi med masser af gode smilerynker og mange års godt levet liv gemt i hver eneste linie. Den slags ansigter kan jeg godt lide. For ikke at nævne de stærkt opmuntrende barneansigter, der endnu er helt glatte og åbne for fortolkninger.

 

I spejlet kan jeg se resultatet af min egen historie.
En del har sat sig fast.  3 bekymrede riller mellem mine bryn er nye, men blev hurtigt meget dybe. Der sidder noget stort, smukt og dejligt, der endte som en sorg. Andre steder er der små tegn på alt for mange åndssvage bekymringer, skuffelser og tanker. NOget der ikke blev sådan som det skulle have været. Rundt om øjet sidder alle smilene, latteren og alt det sjove. Og så er der munden og noget kød der begynder at hænge lige lovligt meget den forkerte vej.  Gad vide, hvor meget man kan nå at redde?

Det gælder om at sætte ind med det samme. Og det er vist en helt anden slags Facebook, man burde bruge tid og kræfter på at opdatere. Fra nu af vil jeg bruge enhver lejlighed til at gå ud og pudre tankerne. Nette lidt på livssynet og få smilet til at sidde. Om jeg så skal bruge lak og nåle. Jeg kan leve med min alder.  Men hvis jeg en dag vågner op og ser en sur dame med hønserøvsmund og hængemule i spejlet, ved jeg hvorfor.  Og så har jeg ikke givet mig selv det ansigt, jeg fortjener. Har du?

Trykt første gang i ALT for damerne – 2009

 

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*
*