Hyldest til Enghave Brygge

/ april 25, 2013/ Blog: Verden ifølge Vesterberg, Verden ifølge Vesterberg

Lige ved siden af Fisketorvets shoppinghelvede klemt inde mellem mondæne boliger på havneholmen og Teglholmen ligger et lille stykke københavnerhistorie. Et af de sidste små stykker original industrikvarter, der er tilbage i havnen.

En af byens hemmelighedsfulde små tidslommer, hvor Olsen Banden stemning, skrothandel og tung industri møder moderne arkitektur og havnefront. Sammen bliver det til et lille poetisk, vildt og øde stykke havn midt i alt det ordnede og kontrollerede. Et lille eventyr som vi københavnere kan gå på opdagelse i – så længe det varer.

Bryggens vilde vesten.

Bryggens vilde vesten.

Jeg elsker Københavns havn. Lugten af vand, broerne, de mange forskellige kvarterer og særlige områder langs havnen. Også Enghave Brygge. Engang lå der en stor skrothandler, og  jeg kan stadig huske synet af skrothandlerens gigantiske skrotbjerge, der lå og glimtede i solen. Flere scener i Olsen Banden filmene er indspillet på Enghave Brygge. Nogen mener at den berømte startscene, hvor Olsen Banden går langs kajen, er optaget derude. Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at du selv skal skynde dig derud – og lade den næste slentretur gennem byen gå forbi Enghave Brygge. For lige om lidt er den væk.

Udsigten mod bryggen

Udsigten mod bryggen

Snart er Enghave Brygge nemlig blevet til endnu et pænt og privat boligkvarter, der ligger og vender ryggen til byen. Et højhusbyggeri med op til 9 etager – og en smal promenade langshavnen.  Hvis planerne om Enghave Brygge bliver gennemført, bliver området ovenikøbet udvidet  – og havnen fyldt op med et areal, der svarer til 5 fodboldbaner. Fem fodboldbaner! Der bliver ikke ret meget havn tilbage.

Hvad skal byen så hedde? Købenkanal? Købenå?

2013-03-03 12.04.37Selvfølgelig skal grunden omkring H.C. Ørstedsværket bruges til noget. Men har vi brug for flere boligområder  –  og skal vi virkelig ofre havnen for at få plads til endnu flere?

Beslutningen bliver truffet i august, så du kan lige nå at opleve Enghave Brygge. Til inspiration har jeg samlet disse hurtige snapshots fra en søndagstur. Min lille hyldest til Enghave Brygge. Start turen bag Fisketorvet, følg vejen ned til havnen gennem Havneholmens hvide blæreboliger, og lad eventyret begynde. God fornøjelse.

Fine små huse ved husbådene.

Fine små huse ved husbådene.

2013-03-03 12.22.18

2013-03-03 12.28.28

2013-03-03 12.38.09

Campingvogn with a view.

Campingvogn with a view.

Båd with a view...Bemærk tørresnoren...

Båd with a view…Bemærk tørresnoren…

2013-03-03 12.33.18

Her  kan man lige gå ind og ryge sig en cigaret.

Her kan man lige gå ind og ryge sig en cigaret.

Husk Mit Navn har også været forbi...

Husk Mit Navn har også været forbi…

....flere gange.

….flere gange.

2013-03-03 12.47.10

Og så til sidst:
Hvis du kan zoome tæt ind på nedenstående foto af kajen på modsatte side af Enghave Brygge, kan du måske læse en hemmelig besked. Noget som nogen engang har skrevet til alle, der sejler gennem havnen eller går tur på Enghave Brygge.

2013-03-03 12.42.06

Havnepropaganda:
Hvis du vil læse mere om Enghave Brygge, planerne om at gøre havnen mindre og støtte underskriftindsamlingen imod dem, kan du klikke her:
http://havnelauget.dk/

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*
*