Kursus i kærlighed 2.

/ juli 30, 2015/ Blog: Verden ifølge Vesterberg

For ca. 100 år siden deltog jeg på et sommerkursus i kærlighed. Jeg skrev en dagbog til Politikens sommermagasin undervejs. Denne sommer genudsender jeg serien, og her er afsnit nummer 2, hvor kursisterne skal lære at sige ja og nej. Og tegne en tegning af kærlighed. 

...

Nej, nej, nej«. – »Jo, jo, jo«. Ryg mod ryg sidder kærlighedsstudenterne parvis og skubber hinanden frem og tilbage hen over gulvet i teatersalen på Ærø Efterskole. De bare fødder tager afsæt i gulvet, og med al kraft skubber vi partneren tilbage, imens vi skiftes til at råbe nej eller jo.

I en fjern verden uden for lokalet kører en landmand forbi i sin traktor. Dagens lektion i kærlighed er i gang. Opgaven lyder nem, men det er hårdt arbejde for muskler, hjerter og hjerner. Et nej kan siges bestemt, men alligevel virke slapt og uden styrke, ligesom et ja kan lyde som en uafviselig mur. Afhængigt af hvem der siger det.

»Så hvordan oplevede du øvelserne«, spørger kursuslederen Maria Marcus bagefter, og en af kærlighedsstudenterne svarer.
»For mig var det helt klart nemmere at sige ja end nej, og det er noget, jeg kan genkende fra mit parforhold«, siger en kvinde, og terapeuten lytter. Flere kursister har en partner derhjemme, der nu kan se frem til en partner med diplom i kærlighed. De fleste er på udkig. Studiet foregår hver dag fra 09.00-13.00 om dagen, og igen fra 19.00-21.30. Derimellem kan kursisterne nyde Ærø, sommeren og hinanden, hvis de da ikke er på madholdet.

ETIK OG SEX

Dagen indledes som vanligt med et omhyggeligt udvalgt stykke musik, og den sørgmodige obo skaber stemning, og tårer i øjnene. Kursusleder Per Holm Knudsen sidder i en rød strandstol med spredte og strakte ben. Vi starter med en kort praktisk snak om de alt for hårde senge, vejen til stranden og de etiske regler for tavshedspligt og sex.

»Vi går ikke i seng med kursisterne. Det har været almindeligt i visse kredse, men vi har klare grænser mellem terapeuten og klienten. Vi siger det for en ordens skyld, og for nogle kursister kan det være en lettelse, at de ikke behøver anstrenge sig for at score læreren«, siger Per Holm Knudsen.

VIL IKKE KYSSE

Kærlighedsstudenterne står i kø til en tegneplade, papir og en håndfuld farvekridt, der skal bruges til at tegne et billede af kærligheden i vores liv. Forkrøblede tændstikmænd og skæve hjerter på tegningerne skal bagefter oversættes til ord og deles med gruppen på tre mand. Vi har 20 minutter. Til hver.

Morten har sat sig selv i centrum. Omkring det runde ansigt i midten af tegningen optræder skikkelser fra barndommen, men en kvinde med svulmende bryster fylder det meste af arket. Morten er 34 år og en ud af fire gengangere på kurset. I år er han på Ærø for femte gang, og det er ikke, fordi han ikke fik udbytte af de første. Nærmest tværtimod.

»Den første kontakt til kvinder er faktisk alt for nem for mig. Det bliver hurtigt alt for intenst, og inden jeg får set mig om, er de parate til hvad som helst med mig. Det er for meget. I år arbejder jeg ikke med kærligheden, men med at sige fra«, siger Morten.

Første gang han var på kursus, forbandt han kun kvinder med bøvl, og der var heller ikke så mange af dem. Når folk spørger til hans sommerferie, plejer Morten at svare:»Jeg har været på sexkursus på Ærø«.

»Folk bliver altid totalt stille. I begyndelsen tog jeg herned i hemmelighed, men jeg har ikke noget at skjule, og de fleste respekterer mig for det. Mange tror, det er et stort scorekursus, men sådan er det overhovedet ikke. Folk arbejder med hver deres temaer og øver sig. Men vi kommer tæt på hinanden, og er der en særlig varm kemi, kan der jo nemt ske noget«, fortæller Morten, der har forelsket sig på tre ud af fem kurser.

Sidste sommer kyssede han næsten alle de kvindelige kursister, men i år har han besluttet sig for at lade være og i stedet koncentrere sig om at blive et nyt menneske på en uge. Som han plejer.

Dagens lektion i kærlighed er forbi, og de studerende får besked på at klæbe de farvestrålende tegninger op på væggen og sætte kærligheden på udstilling. Røde hjerter er et yndet motiv, og en eller anden er god til at tegne.
For enden af rækken hænger et ark hvidt papir uden hjerter eller farver. Kun ordene:
»Jeg afstår fra at tegne et billede af kærligheden i mit liv«.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*
*