Mentormødet 14: Grundlovsmiddag med Pia Olsen Dyhr

/ juni 5, 2015/ Blog: Verden ifølge Vesterberg

I dag skal Den Libanesiske Frisør og jeg spise middag med Pia Olsen Dyhr.  I forbindelse med valgkampen skal partiformanden fra SF mødes med 10 helt almindelige danskere for at høre, hvad de går og tænker om det hele. En af dem er Ghina og jeg har fået lov til at være med. Ovenikøbet på en Grundlovsdag.

Fotograf: Lisbeth Holten

Fotograf: Lisbeth Holten

Partiets pressedame Kristine Høegh, som jeg engang har arbejdet sammen med, skrev til mig inden valget blev udskrevet. Hun følger bloggen her og spurgte, om  Ghina havde lyst til at give partiformanden et indblik i, hvordan en indvandrerkvinde har oplevet mødet med Danmark. Om arbejdet i salonen og hvad mentorordningen gennem Indvandrerkvindecenteret på Nørrebro har betydet for hende. Pia Olsen Dyhr ville nemlig meget gerne møde Ghina –  og selvfølgelig også lige fortælle pressen og vælgerne om det.

Jeg lovede at spørge Ghina, og regnede ærligt talt med et nej tak.  Jeg forklarede det hele grundigt og gjorde det meget klart, at hun kun skulle sige ja, hvis hun havde lyst.  Vi kunne sagtens finde en anden, og jeg havde fuld forståelse for, at hun sagde nej tak. Ghina har nedsat hørelse og derfor ekstra svært ved det danske sprog. Og så er det  også noget af en mundfuld sådan at spise middag med en dansk toppolitiker, der muligvis har et halvt pressekorps i hælene. Selv for en dansker. Og selv om Ghina og hendes familie er meget moderne og imødekommende, så er der måske alligevel grænser for åbenheden.

Som sædvanligt overraskede hun mig fuldstændigt – og sagde ja tak.
“Jeg vil godt, selv om jeg er lidt genert”, som hun udtrykte det.
Hun vil gerne fortælle, hvordan det er at være indvandrer i Danmark. Hun vil også gerne fortælle, hvordan mentorordningen har hjulpet hende med at forstå det danske samfund. For som hun siger:
“Mange indvandrere er lidt bange for danskere. Jeg ved ikke hvorfor. De er måske bange for at de skal skifte hele deres kultur og religion ud for at være her. Men sådan er det jo slet ikke. Vi har religionsfrihed og demokrati.  Mange holder sig for sig selv, og kommer måske aldrig udenfor deres eget kvarter. De ved ikke, hvordan tingene fungerer. Det er også derfor, jeg er så glad for at have en mentor. Jeg kan altid bare spørge dig.”
Det er den slags, der varmer et gammelt mentorhjerte. Det er også den slags, der gør, at jeg anbefaler alle andre at blive mentor eller noget der ligner. Det er nemlig ikke bare hyggeligt, sjovt og lærerigt. Det er også ekstremt givende.

Om lidt skal vi mødes i Spiseriet hos cateringvirksomheden “Send flere krydderier,“der udspringer fra Indvandrerkvindecenteret på Nørrebro. Jeg håber middagen bliver en god oplevelse. Både for Ghina og Pia Olsen Dyhr. Jeg håber også, partiformanden vil tage tilbage til Christiansborg med en større forståelse for indvandrerkvinders udfordringer.  At hun kan se, hvor hårdt Ghina og familen kæmper for at skabe sig en levevej og en tilværelse i Danmark.  Og vil anerkende dem for, hvor godt de gør det.

Allermest håber jeg, at Pia Olsen Dyhr får indsigt i mentorordningen. At hun oplever, hvor meget Ghina og jeg har fået ud af vores møde med hinanden. At hun kan se, hvorfor mentorordninger er et rigtigt godt redskab til integration og hvorfor vi skal investere mange flere penge og kræfter i den slags ordninger. Fordi det faktisk virker.
Vi kan lave  fine integrationsprojekter og læse mange debatindlæg eller rapporter.  Det er i virkeligheden meget enkelt. Det er gennem mødet med hinanden, vi bygger bro mellem forskellige kulturer.  Til glæde og gavn for begge parter.

Tilføjelse:
Hov! Jeg har netop hørt, at Pia Olsen Dyhr har nævnt Ghina i sin Grundlovstale. Så bliver det vist ikke mere dansk  – og multikulturelt:  Hun sagde bl.a.:

“Vi skal sørge for, at der er plads på arbejdsmarkedet til dem, der er parate. At der er mentorer og rollemodeller til at hjælpe kvinderne på vej. Og det kan lade sige gøre. Det viser tusindvis af kvinder med indvandrerbaggrund hver eneste dag.

I aften skal jeg spise grundlovsmiddag med libanesiske Ghina og hendes danske mentor, Heidi. Jeg glæder mig. Ghina driver en frisørsalon på Vesterbro. Hun er et eksempel på, at mange kæmper med næb og kløer for at skabe sig et liv i Danmark, få fodfæste og en plads i fællesskabet. En hjælpende hånd, et råd eller et lille skub i den rigtige retning kan blive begyndelsen på noget større. “

Jeg kunne ikke være mere enig.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*
*