Mentormødet 15. Hvornår er man dansker?

/ juni 17, 2015/ Blog: Verden ifølge Vesterberg, Mentormødet

Men jeg skriver denne tekst, er Den Libanesiske Frisør til eksamen. En eksamen i at være dansker og i forståelsen af det danske samfund. Vi har nemlig besluttet, at man skal bestå denne test, for at være en dansker.  Ghina har læst grundigt på lektien. For det første ved at leve sit liv her i landet og skabe sin egen arbejdsplads med etableringen af en frisørsalon. Men også ved at studere materialesamlingen til statsborgerskabsprøven ‘Folkestyre og hverdagsliv i Danmark’. Og som hun selv udtrykte det forleden:
Demokrati er meget svært.  Det er rigtigt, rigtigt svært.”

Det har hun fuldstændig ret i. Demokrati er svært – også for mange af os gammeldanskere. Vi er mange, der kunne få meget ud af at læse den materialesamling og genopfriske principperne i vores folkestyre. Ikke mindst politikerne. Det virker også som om nogen kunne trænge til at få genopfrisket tankerne omkring ligestilling og diskrimination  Det kan man gøre her.

Hvor mange måneder varer frivillig værnepligt i forsvaret normalt?[/caption]For at træne sig op i dansk statsborgerskab har Ghina  tilmeldt sig en SMS – tjeneste, der dagligt sender spørgsmål om alt fra grundloven til geografi med spørgsmål som det her:

Hvor mange måneder varer frivillig værnepligt i forsvaret normalt?

Hvor mange måneder varer frivillig værnepligt i forsvaret normalt?

Ja, jeg svarede så forkert….! Ikke så god reklame for en mentor, men Ghina svarede fuldstændigt korrekt. Efter snart 7 år i Danmark tror jeg, at hun består, men jeg er nu alligevel spændt og krydser i den grad fingre. I sympati har jeg selv taget statsborgerskabsprøven på nettet. Også for at tjekke om jeg er værdig til rollen som mentor eller bare som dansker. Jeg bestod. Med det man engang kaldte for den jævne, men noget middelmådige præstation: 25 rigtige ud af 30 spørgsmål.

Jeg er åbenbart ikke ret god til at være dansker. Det fik mig til at tænke over, hvad det er, der gør os til dansker. Er det viden om de regler, der er skrevet ned – eller er det viden om de regler, der ikke er skrevet ned? Er man dansker, når man har et arbejde og gør, hvad Helle Thorning siger eller når man kender nationalsangen og ved, hvem Drachmann var? Er man dansker, når man bor her og hver dag er med til at få landet til at fungere?
Eller skal man som Martin Henriksen fra DF mener, holde jul for at være en ægte dansker? Eller er danskhed i virkeligheden noget, der kommer indefra?

Jeg ved det ikke. Jeg ved at Ghina er ‘my kind of people’: et ordentligt menneske, respektfuld og ansvarlig. Og så er jeg egentlig ligeglad med, hvor hun er født og hvilket statsborgerskab hun har.

P.S: Ghina ville gerne kende resultatet af prøven, før jeg offentliggjorde denne tekst.
I mandags fik hun et brev om resultatet. Hun bestod og er nu klar til at ansøge om dansk statsborgerskab.  Stort tillykke til Ghina. Og til Danmark!

Du kan selv tage testen her  – og sætte din danskhed på prøve. Hvad fik du?

Tilmeld dig bloggens nyhedstjeneste øverst på siden. Du er også velkommen til at kommentere, like eller dele. Tak fordi du læser med. 

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*
*