Beatmusikkens førstedame – et portræt af Danmarks første kvindelige musikjournalist Helle Hellmann

/ november 16, 2017/

Helle Hellmann er Danmarks første kvindelige musikjournalist. Hun har interviewet nogle af verdens største rockikoner, længe før de blev legender. Fra Jimmi Hendrix til Frank Zappa. Den pensionerede Politiken-­journalist er netop fyldt 70 år og har brugt det meste af sit liv på at fortælle og formidle. I dag øver hun sig i at være stille. Venlig og uden ord.  Mød Helle Hellmann og 50 års levende mediehistorie.

Portrættet blev trykt i fagbladet Journalisten januar 2017 – og starter sådan her:

Helle Hellmann ligger i en dobbeltseng ved siden af Sonny og Cher. ”Poppens turtelduer” står der over fotografiet og artiklen, trykt i popbladet Beat december 1966. Sengen var til ære for fotografen, og i dag 50 år senere husker Helle Hellmann mest episoden, fordi sangerinden Cher var småmopset og jaloux, fordi Sonny flirtede med journalisten. Det gjorde han nu ikke, fortæller Helle Hellmann og bladrer videre gennem det Beat-blad, hun har gemt på i 50 år. Uden en eneste kaffeplet eller krøllet fold på siderne.

Som den første kvindelige musikjournalist i Danmark skrev Helle Hellmann om rockmusik, dengang musikken var så ung, at den stadig hed beat. Hun startede i 1966 på popbladet Beat og blev i en alder af 19 år ansat som beatanmelder på Politiken. Når hun i dag læser artiklerne fra dengang, bliver hun flov.

”Det er lidt som at læse i et skoleblad. Jeg var bare en rapkæftet ung pige, der skrev ud i det blå uden at ane, hvad jeg lavede og uden et forbillede. Alt var nyt, og kun få skrev om beatmusik. Det blev ikke regnet for noget dengang og fik heller ikke plads i avisen. Mine interviews med Jimi Hendrix blev nærmest til en note, og det er jo forfærdeligt at tænke tilbage på. Dengang blev rockmusik betragtet som en døgnflue og en dille, der hurtigt ville glide ud igen,” fortæller Helle Hellmann…

Læs hele portrættet her

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*
*